Erken dönem, gelişme dönemi ve erişkin dönem ortodontik tedavileri olarak üç gruba ayırabiliriz. En ideal ortodontik problemlerin geç kalınmadan erken dönemde tespit edilerek önleyici tedavi uygulanmasıdır.

Ortodontik problemler çoğunlukla çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken bir problemdir.

Ortodontik tedavide çocukların genellikle 7 yaşlarında ana dişlerin artık ağızda iyice sürmeye başladığı dönemde çapraşıklık, çift sıra dizilim, kesici dişlerde önlü arkalı dizilim, alt çenenin bir tarafa doğru kayması, üst çene ya da alt çenede olan büyüklükler ve çiğneme sırasında çenede ağrı görüldüğünde bir ortodonti uzmanına  başvurulmalıdır.

Erken dönem tedavide ortodontik problemlere neden olabilecek, parmak emme, emzik emme, dil ve dudak emme, anormal yutkunma gibi sorunlar tespit edilerek bu problemlerin önlenmesi sağlanır. Ağızdaki süt dişlerinde olan çürükler tespit edilerek tedavi edilir.

Çünkü süt dişleri çok daha kolay çürür ve çekildiklerinde dişlerde kaymalar ve alttan gelecek dişin yeri daralabilir.

Genellikle alt ve üst çene gelişimindeki dengesizlikler erken dönemde tedavi sağlanır. Bunun için ideal zaman karışık dişlenme (9-10 yaş) dönemidir.

Ortodontik tedavinin yaşı çocuklarda 10-15 yaş civarı arasındadır.  Bu yaş aralığında çoğu çocukta daimi dişlerin çoğu tamamlanmıştır.

İskeletsel problemlerde büyüme ve gelişimin hızlı olduğu dönemde müdahale edilmesi tercih edilir. 14-15 yaşından sonra büyüme ve gelişim yavaşladığından iskeletsel bozuklukların tedavisi zorlaşmakta hatta mümkün olamamaktadır.