Geçmişten günümüze, ortodontide kullanılan braket sistemlerinde hem estetik hem de rahatlık açısından büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Tüm braketlerin kendilerine ait avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Ortodontik probleminiz belirlendikten sonra size uygun olan braket sistemleri hakkında hekiminiz sizi bilgilendirecek ve sizin de tercihiniz doğrultusunda kullanılacak sistem belirlenecektir.

Metal braketler :

Melal brakeller en yaygın tiptir. İyi cins paslanmaz çelikten yapılırlar. Günümüzün metal braketleri daha küçük, daha rahat ve daha çekicidir.

Damon braketler :

Damon braketleri Dr. Dvvight Damon tarafından bulunmuştur. Damon braketi “self ligation” olarak bilinen ve telin brake içinde geri ve ileri kaymasına izin veren kayan kapı teknolojisini kullanır.
Damon Braketlerinde elastik yada çelik bağlar kullanılmaz. Bu teknoloji daha az sürtünme yaratır ve hasta için daha rahat bir sonuç verir. Aynı zamanda Damon braketleri hem tedavi suresini hem de sık sık uvaulonon avarlamaların sayısını azaltır.

Seramik braketler :

Seramik brakeller yarısaydam malzemelerden yapılır. Kozmetik görünüşünden dolayı yetişkin hastalar
tarafından tercih edilmektedir. Hastaya çok yakın durulmadıkça dişjer üzerinde görülmesi zordur.

Seramik braketlerin tek dezavantajı çok kırılgan olmaları ve ortodontik ziyaretler arasında elastik bağların renginin bozulmasıdır.

Altın braketler :

Altın braketler 24 ayar altınla kaplanmış paslanmaz çelik braketlerdir ve her yaştaki hastalar tarafından tercih edilmektedir.

INVISALIGN :

Invisalign sistem aligner adı verilen ve dişleri yavaş yavaş hareket ettirmek ign bilgisayar simulasyonu tarafından oluşturulan saydam üst üste binmiş kalıplar dizisidir. Bu sistem belli başjı ortodontik kapanış problemleri olan daha yaşlı hastalar içindir. Bu sistemin size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Lingual braketler :

Diğer braketler dişlerin ön yüzeyinde olmasına rağmen bu teknikte arka yüzeylerinde yer alırlar. Böylece tellerin en mükemmel görünmezliği sağlanır.